Het Max Rubner Instituut, Federaal Onderzoeksinstituut voor Voeding en Voeding, is een hogere federale autoriteit van de Bondsrepubliek Duitsland binnen de portefeuille van het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). De focus van het onderzoek ligt op de bescherming van de gezondheid van de consument in de voedingssector. De MRI adviseert de BMEL op dit gebied.
Het instituut is vernoemd naar de arts en fysioloog Max Rubner. Tot 1 januari 2008 heette het instituut het Federaal Onderzoekscentrum voor Voeding en Voeding (BfEL). President van de MRI is Pablo Steinberg.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Karlsruhe . Andere locaties zijn Kiel , Detmold en Kulmbach . De locatie in Münster was gesloten; "De afdeling viskwaliteit is momenteel nog gevestigd in Hamburg." Bij het instituut werken in totaal zo'n 200 wetenschappers op de verschillende locaties.
De MRI is lid van de Werkgroep Departementale Onderzoeksinstellingen .
Geschiedenis
De voorloper van de MRI, het Federaal Onderzoekscentrum voor Voeding en Voeding, ontstond op 1 januari 2004 door de fusie van de volgende instellingen:
- Federaal Instituut voor Graan-, Aardappel- en Vetonderzoek in Detmold en Münster
- Federaal Instituut voor Melkonderzoek in Kiel
- Federaal Onderzoekscentrum voor Voeding in Karlsruhe
- Federaal Instituut voor Vleesonderzoek in Kulmbach
- Afdeling "Viskwaliteit " van het Instituut voor Visserijtechnologie en Viskwaliteit van het Federaal Onderzoekscentrum voor Visserij in Hamburg-Altona, Palmaille 9.
Taak
Volgens de statuten van de MRI hebben de "Federale onderzoeksinstituten op het gebied van het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) de taak om wetenschappelijke besluitvormingshulpmiddelen voor voeding, landbouw en bosbouw en consumentenbeschermingsbeleid en dus tegelijkertijd de wetenschappelijke bevindingen op dit gebied uitbreiden ten voordele van het algemeen welzijn. Binnen het kader van deze taken zijn de federale onderzoeksinstituten wetenschappelijk onafhankelijk.”
Instituutstructuur
Cross-productinstituten/horizontaal onderzoek:
- Instituut voor Fysiologie en Biochemie van Voeding, Karlsruhe
- Instituut voor voedingsgedrag, Karlsruhe
- Instituut voor Levensmiddelen- en Bioprocestechnologie, Karlsruhe
- Instituut voor Microbiologie en Biotechnologie, Kiel
- Instituut voor kindervoeding, Karlsruhe
Het doel van het productieoverschrijdend onderzoek is het ontwikkelen van aanbevelingen voor een gezonde voeding. De MRI onderzoekt voedingsmiddelen op voedings- en gezondheidswaarde en doet onderzoek op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid , bioproceskunde en voedingsgedrag.
Cross-productie instituten/verticaal onderzoek:
- Instituut voor Veiligheid en Kwaliteit in Melk en Vis, Kiel
- Instituut voor veiligheid en kwaliteit van groenten en fruit, Karlsruhe
- Instituut voor veiligheid en kwaliteit van vlees, Kulmbach
- Instituut voor graanveiligheid en -kwaliteit, Detmold
De verticaal onderzoekende instituten van de MRI kijken naar de gehele voedselketen van een voedselcategorie van oogst of productie tot aan de consument. Het gaat zowel om aspecten van voedselveiligheid en -kwaliteit als om duurzaamheid van de voedselproductie.
Het Nationaal Referentiecentrum Authentiek Voedsel (NRZ-Authent) en de Nationale Borstvoedingscommissie (NSK) zijn gevestigd in het Max Rubner Instituut.
Er wordt onder meer de federale voedingssleutel gepubliceerd, die een voedingswaardetabel bevat voor 15.000 voedingsmiddelen (stand 2015).
Kritiek
Tegelijkertijd werkte de eerste president van de MRI, Gerhard Rechkemmer , op erebasis in het managementteam van het International Life Science Institute (ILSI). De ILSI wordt grotendeels gefinancierd door industriële en voedingsbedrijven zoals Coca-Cola , Mars , McDonald's of Monsanto. De zittende president, Pablo Steinberg, was ook betrokken bij verschillende ILSI-projecten.






